HELP DESK 365°

Soluții verzi pentru eficientizare energetică și ecologizare

Recent a avut loc la Oradea conferința internațională având ca temă eficiența energetică pentru dezvoltare durabilă, unde au fost prezente numeroase companii și organizații din țară și din străinătate.

Soluții verzi pentru eficientizare energetică și ecologizare

Evenimentul a fost organizat de Asociatia de Afaceri Ungare din România în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Maghiară Carpatia. Organizatorii au acordat o importanță deosebită invitării participanților din domenii cât mai diferite, ce manifestă interes spre tematica propusă, astfel incât punctele de vedere exprimate în cadrul conferinței să fie cât mai variate.

Verde și inovativ la nivel înalt

”Probabil cea mai mare reușită a acestui eveniment organizat la mijlocul lunii mai este demonstrarea faptului că și în România există interes pentru această  temă a  eficientizării consumului energetic, într-o perspectivă a dezvoltării durabile” – ne-a concluzionat Alexandra Răducanu, inginer peisagist, prezentă la conferință din partea Gardenline – membră a grupului Medline Property Multiservices.

Aceasta a adăugat: ”Gardenline, preocupată de tot ce înseamnă verde, de tot ce înseamnă inovativ în domeniul peisagisticii dar și în ceea ce privește modalități noi de ecologizare, și-a găsit perfect colegi de dialog pe aceste teme în cadrul conferinței, deoarece realizarea acoperișurilor verzi este considerată ca fiind una dintre soluțiile eficiente de reducere nu doar a consumului energetic, ci și de diminuare a poluării și de creare de noi habitate pentru micile viețuitoare sălbatice din orașe”.

Singura cale: colaborarea interdisciplinară

Companiile prezente au fost variate: de la firme constructoare, bănci, firme distribuitoare de panouri solare, firme de consultanță financiară, firme distribuitoare de diferite sisteme (aerisire, sisteme pentru acoperișuri verzi) și inclusiv firme de mentenanță și de servicii integrate de peisagistică.

Soluții verzi pentru eficientizare energetică și ecologizare

Prezentările din cadrul conferinței, cu toate că erau foarte diferite, au demonstrat că o colaborare interdisciplinară este singura cale de abordare a unor probleme atât de complexe precum reducerea consumului de energie și protejarea mediului înconjurător.

Astfel au fost prezentate soluții inovative precum “casele pasive”, dar și “casele active” – adică auto-producătoare de energie, sisteme de aerisire ce înmagazinează energia din clădiri pentru a le încălzi termic.

Deloc întâmplător au fost prezenți și reprezentanții organizației globale non-profit Greenwill, ce își propune să ghideze companiile și persoanele fizice în vederea reducerii poluanților, indiferent de natura acestora.