HELP DESK 365°

Sfaturi și obiceiuri în pregătirea sărbătorilor de iarnă

Repertoriul obiceiurilor tradiționale legate de sărbătorile de iarnă: Sfântul Nicolae, Crăciunul și Anul Nou, cuprinde pe lângă colindat, sorcova și alte datini populare prezente în cultura popoarelor care conviețuiesc în România, și obiceiul curățeniei generale, fie vorba de cel mai mic cătun din munți și până la cele mai luxoase și mai întinse spații comerciale, publice sau industriale care operează în țară.

Curățenia generală, repetată periodic – indiferent de calendarul sărbătorilor – este una din activitățile de maximă prevenire a bolilor și a evenimentelor nedorite sau accidentelor într-un spațiu utilizat de oameni, iar acest simplu fapt stă și la baza tuturor obiceiurilor populare.

În setul de obiceiuri legate de pregătirile de crăciun este și curățenia generală, simbolizând alungarea spiritelor rele și primirea Nou-Născutului Prunc Iisus într-un spațiu purificat.

Sfaturi și obiceiuri în pregătirea sărbătorilor de iarnă

Având în vedere că sărbătoarea, devenită tot mai importantă din punct de vedere cultural și comercial, în ultimele decenii s-a extins și în afara familiei, ne-am gândit să vă oferim un buchet de sfaturi diverse strict legate de pregătiri, focusându-ne evident pe curățenie:

  • Acum este perioada optimă pentru curățenia generală dinainte de crăciun
  • În ultima săptămână dinaintea sărbătorii să ne concentrăm pe activitățile și tradițiile mai plăcute ale sărbătorilor: trimiterea felicitărilor și cadourilor partenerilor de afaceri, organizarea crăciunului în colectivul de muncă, împreună cu colegii
  • Decorarea spațiului, pregătirea bucatelor, oferirea cadourilor, primirea oaspeților o putem face personal sau putem apela la o companie care într-un plan integrat poate să preia această sarcină de pe umerii noștri

Iată și câteva sfaturi strămoșești „din popor” legate strict de procedee de curățenie, pe care le-am adunat cu această ocazie, și pe care vi le oferim spre lectură, amintindu-vă faptul că  toate aceste obiceiuri populare au la bază scopuri bine definite din punctul de vedere al igienei și al siguranței sociale, care de cele mai multe ori preveneau bolile sau întâmplările cu efect destructiv în colectivitate.

  • În Ziua de Crăciun nu se mătură în casă, ci a doua zi, și după ce ai măturat du gunoiul acela la pomi, că-i ajută să fie roditori.
  • În seara de Crăciun, în satele maramureșene, se ung cu usturoi vitele pe la coarne și șolduri, și ușile de la grajduri pentru a alunga spiritele rele să nu ia laptele vacilor. Cu usturoi se ung și oamenii pe frunte, pe spate, la coate și la genunchi, precum și ușile și ferestrele casei pentru a îndepărta demonii nopții.
  • În dimineața de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint, pentru ca tot anul să fim curați ca argintul și feriți de boli. (sursa: www.crestinortodox.ro)

Fie că este vorba de propria locuință, locul de muncă sau spațiile în care ne desfășurăm activitatea zilnică, odată ce este curățată până în cele mai mici detalii, atmosfera se schimbă și oferă fluiditate întregii activități zilnice. De aceea nu trebuie amânate aceste sesiuni de curățenie generală, un plan bine stabilit în cazul spațiilor destinate altor activități decât locuitul poate preveni o serie de întâmplări nedorite, iar pentru efectuarea acestei curățenii profesionale cel mai bine e să apelăm la parteneri de încredere.

Pentru comenzi contactați-ne la office@medline.com.ro  sau la telefon: (+4) 0372 749 475