HELP DESK 365°

Scandalul biocidelor: mai mult respect față de semeni!

Nevoia de respect, un efect secundar în scandalul biocidelor

Cu toate că ne dorim cu toții o viață sănătoasă, lipsită de griji, sunt situații în care avem nevoie de îngrijire medicală. Deseori ne punem întrebarea dacă ceea ce se întâmplă cu noi în spital este doar spre binele nostru, sau accidente neașteptate ne pot afecta și mai mult starea de sănătate.

Scandalul biocidelor: mai mult respect față de semeni!

Pe lângă malpraxis, o cauză destul de frecventă a îmbolnăvirilor în spitale este suprainfectarea intraspitalicească, o problemă care trebuie ținută continuu sub control atât de către personalul care efectuează curățenia, cât și de echipa din laboratoare, care prelevă probe periodic, verificând atât calitatea produselor biocide, cât și eficiența lor asupra organismelor.

Un scandal al dezinfectanților din spitalele din țară a pornit în luna februarie, provocând cazuri de infecție intraspitalicească în mai multe locații. Misterul pare că începe să se dezlege, iar compania farmaceutică de la care s-au achiziționat produsele biocide neconforme şi-a încetat deja activitatea - conform economica.net.

Produsele biocide în cauză prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, arată primele teste oficiale anunţate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu, precizând că produsele vor fi retrase.

Ministerul Sănătății a mai anunțat că în perioada imediat următoare vor urma controale încrucişate în toată ţara, urmând a fi testate şi celelate produse de pe piaţă precum şi eficicacitatea lor în spitale.

O medie vest-europeană a cazurilor de infecții intraspitalicești este de 5%, iar România – conform datelor declarate oficial – se află sub acest procent. Laici fiind (și de cele mai multe ori în calitate de pacienți sau aparținători) ne întrebăm dacă acest procent este real sau pur și simplu nu se fac declarații privind infecția nosocomială (intraspitalicească), „așteptând” cazurile care apoi determină oficialii să ia măsuri.

Drept urmare a recentului scandal al biocidelor Guvernul va înăspri sancțiunile aplicate în cazul furnizării de date false privind aceste produse.

Iată încă un motiv întemeiat care dovedește importanța personalului care efectuează curățenia: integritatea, conștiința, rațiunea și calificarea profesională fiind atribute obligatorii.

Iar din partea angajatorilor și a societății civile: respect față de acest personal deseori marginalizat pe nedrept, și implicit, respect față de semenii noștri - fie că se află la spital sau nu.