HELP DESK 365°

Pe urmele lui Ibrahim Müteferrika - premieră film documentar

În urmă cu peste 300 de ani un discipol al Colegiului János Zsigmond din Cluj, Székely Ábrahám a pornit într-o călătorie care l-a înscris în istorie. Emigrat în Turcia, Ábrahám s-a convertit la religia musulmană, adoptând numele de Ibrahim Müteferrika şi a dobândit recunoaştere ca fondatorul primei tipografii de pe teritoriul Imperiului Otoman.

Pe urmele lui Ibrahim Müteferrika - premieră film documentar

Pe urmele lui au pornit elevii liceului de azi în vara anului 2014, realizând traseul de 850 km pe biciclete, într-o expediție care a durat 16 zile.

Aici puteți vedea trailerul filmului documentar realizat despre expediția elevilor

Destinația turului de biciclete a fost Tekirdag (Rodostó), locul de exil a principelui transilvan Rákóczi Ferenc II. și curtea lui, dar și unde Ibrahim Mütteferika, clujeanul convertit la Islam și înființătorul tipografiei turcești, a petrecut o parte a vieții lui.

Despre expediția jubilară de ciclism „Bicatúra” s-a realizat un film documentar în regia lui Varró-Bodoczi Zoltán, relatând cu fidelitate drumul străbătut de echipă. Textul îi aparţine lui Ercsey-Ravasz Ferenc, cel care a selectat şi muzica ce acompaniază filmul. Vocea naratorului este asigurată de actorul Bogdán Zsolt András.

Documentarul va fi prezentat marți, 18 august în cadrul Zilelor Maghiare din Cluj, la cinematograful Florin Piersic începând cu orele 17. La fața locului îi puteți cunoaște pe participanți, pe organizatori și pe susținătorii expediției, fără care nu s-ar fi putut realiza turul.

Vă invităm să urmăriţi alături de ei aventurile unei expediții de neuitat!