HELP DESK 365°

Originile curățeniei de primăvară

Originile curățeniei de primăvară își au rădăcinile în antichitate, unele teorii susțin că este strict legat de sărbătoarea Pesachului la evrei, pe când alte cercetări istorice și antropologice văd originile acestui obicei în Persia antică cu ocazia celebrării anului nou, care începe primăvara și este denumit Nowruz.

Originile curățeniei de primăvară

Obiceiul curățeniei de primăvară continuă de-a lungul istoriei și în rândul creștinilor, necesitatea efectuării curățeniei devenind tot mai frecventă, însă cu obligativitatea de a o realiza înaintea tuturor sărbătorilor mari, în special Paștele. De aceea în săptămâna patimilor (care în acest an va fi în perioada 25-30 aprilie după ritul creștin ortodox) se curăță locuințele până în cele mai mici detalii, în fiecare colțișor.

Cert este că omul din cele mai vechi timpuri preferă să-și aranjeze, să-și curețe și să-și reîmprospăteze locul în care trăiește și își desfășoară activitatea, adesea împletind aceste activități cu crearea a ceva nou, proaspăt, precum plantarea plantelor de folos și a celor decorative. În mod evident, curățenia este cel mai ușor realizabilă primăvara, când zilele devin mai lungi și temperatura de afară permite acest lucru.

Curățenia: valoare spirituală sau mișcare socială?

Originile curățeniei de primăvară

Marea Britanie a introdus în anul 2003 activitatea colectivă denumită Săptămâna Curățeniei Naționale de Primăvară, care precede în fiecare an săptămâna patimilor după ritul creștin occidental. Chiar au înființat și un site dedicat mișcării (www.springcleaningweek.com), pe care pe lângă valoarea spirituală a îndemnului la curățenie („Să facem curățenie nu doar în locuințe, și în viața noastră”) se dau sfaturi și soluții practice sub formă de articole și scurte filmulețe pentru o curățenie reală și eficientă.

Noi nu vă dăm sfaturi, preferăm facem ce știm mai bine: să ștergem urmele!

Vă invităm însă să ne alăturăm cu toții îndemnului de a păstra curățenia atât în jurul nostru, cât și în viețile noastre.