HELP DESK 365°

În septembrie se țin zilele internaționale ale curățeniei

Luna septembrie se marchează nu doar prin sosirea toamnei și începutul noului an școlar, ci și printr-o serie de activități și evenimente legate de curățenie, care de câțiva ani încoace se organizează în mod oficial pe plan mondial.

Este vorba de ziua internațională a ozonului pe 16 septembrie, de zilele mondiale ale curățeniei pe 18 și 20 septembrie, urmate de ziua internațională a colectării deșeurilor pe data de 23, zi în care cade și echinocțiul de toamnă. Aceasta din urmă are și o activitate socială tot mai amplă sub numele de Let’s do it World!, la noi în țară realizându-se din anul 2010 sub denumirea Let’s do it Romania!

În septembrie se țin zilele internaționale ale curățeniei

În cei cinci ani de activitate mișcarea de colectare a deșeurilor din natură a devenit cea mai mare mișcare socială din țară, adunând peste 1 milion de voluntari cu același scop comun, totalizând aproape 9 milioane de ore de lucru în sistem de voluntariat, imlicând peste 400 de companii și 1700 de primării în fiecare an. Cantitatea deșeurilor strânse din natură crește de la an la an cu câte 15 procente, iar numărul sacilor de gunoi a depășit de mult 2,5 milioane.

Sensibilizarea opiniei publice și a autorităților a contribuit la o realizare excepțională de ultimă oră din partea mișcării: aplicația Let’s do it, contribuind la o Românie mai bună, mai curată direct de pe telefonul mobil. Aplicația s-a realizat prin strângere de fonduri prin ajutorul Inidiegogo, iar acum este disponibil în Google Store.

În septembrie se țin zilele internaționale ale curățeniei

Prin această aplicație se pot raporta deșeurile ilegale întâlnite în oraș sau în natură, iar informațiile sunt direcționate către echipa Let’s do it, care sesizează autoritățile locale din zonă pentru a lua măsurile necesare în vederea curățirii zonei. Baza de date astfel adunată se constituie în rapoarte care sunt trimise autorităților. Conform legii, acestea sunt obligate să ridice gunoiul în termen de 30 de zile de la sesizare.

Astfel oricine are aplicația descărcată pe telefonul mobil, contribuie voluntar la curățarea mediului în care trăim.

Aplicația – care este gratuită - poate fi descărcată de aici pentru Android, iar varianta de iPhone va fi disponibilă în curând. Există și o platformă web-based unde se poate urmări harta deșeurilor și evoluția operațiunilor de curățenie.

Propunem ca din septembrie – luna recoltei și a curățeniei - să contribuim cât mai mulți dintre noi la o Românie mai curată, fiecare dintre noi alegând metoda cea mai aproape de personalitate: fie umplând un sac cu gunoi din pădure, fie folosind o aplicație pe mobil.