HELP DESK 365°

Importanța protejării mâinilor

Greu ar fi să facem un clasament despre importanța individuală al organelor din corpul uman, însă alături de creier, ochi și urechi, membrele: mâinile și picioarele sunt organele cel mai vizibil utilizate în activitățile noastre zilnice, conștiente. Iar dintre membre, mâna este cea mai expusă accidentelor, datorită faptului că ne ajută în desfășurarea tuturor activităților zilnice.

Importanța protejării mâinilor

Riscuri: lipsa echipamentului de protecție, expunerea la influențe mecanice, termice, chimice sau electrice sporesc riscul accidentării mâinilor.

La finele anului 2011 în mai multe țări occidentale s-a pornit o campanie de atenționare pentru sporirea grijii față de mâini, campania fiind în derulare și acum. Panourile publicitare din stațiile de autobuze și în jurul marilor centre comerciale sunt folosite periodic pentru a atrage atenția trecătorilor – pietoni și conducători auto – asupra importanței mâinilor. Fotografii cu mesaje grăitoare sensibilizează populația, conștientizând faptul că prin atenție sporită se poate evita rănirea membrelor superioare, iar mâinile ne servesc mai bine și mai mult timp.
Grupul Medline se alătură la modul informal campaniei paneuropene de protejare a mâinilor, atrăgând atenția colegilor, partenerilor și prietenilor asupra unor aspecte care cresc siguranța integrității mâinilor.

 

Iată câteva procedee simple, la îndemână, pentru a ne păstra aceste organe de aur, care ne servesc zi de zi în toate activitățile noastre:

  • Toaleta mâinilor. Curățirea mâinilor înainte și după diverse activități asigură un nivel de sănătate necesar vieții de zi cu zi. În funcție de posibilități, spălarea mâinilor cu un agent de curățare: săpun, dezinfectant sau apă curată este absolut necesară, nu este un moft. Dincolo de factorul de igienă asigurat prin spălarea  mâinilor, tratamentul termic, chimic și mecanic la care este expusă mâna în cursul activităților desfășurate este balansat și stabilizat printr-o simplă spălare de mână cu apă.
  • Protejarea mâinilor cu mănuși. În cursul activităților zilnice nu acordăm atenție mănușilor de protecție, însă există activități în special la locul de muncă sau cu ocazia petrecerii timpului liber, unde protejarea mâinilor cu mănuși adecvate este absolut necesară. Indiferent dacă e vorba de o activitate industrial-profesională care implică activități cu expunere mecanică sau  chimică, de o activitate în agricultură sau de una casnică, există mănuși  de protective confecționate special pentru fiecare activitate în parte, asigurând calitățile necesare desfășurării acelor activități: aderență, protecție împotriva prafului, apei sau agenților chimici, protecție împotriva tăieturilor și zgârâieturior care permit infecția zonei afectate.
  • Protejarea epidermei. Prin aplicare de substanțe ocrotitoare – de obicei sub forma unor creme și alifii – după activități îndelungate, efectuate cu mâinile prelungim sănătatea acestora, bucurându-ne mai mult timp de propria noastră tinerețe.
  • Evitarea folosirii automate ale mâinilor în diverse situații de urgență. În anumite situații relfexele ne fentează, îndemnându-ne să ne folosim mâinile sau degetele, chiar dacă situația este evident riscantă pentru integritatea mâinilor. Dacă timp de o fracțiune de secundă analizăm situația din punctul de vedere al protecției, avem șansa să evităm un accident iminent.
În țările Uniunii Europene se acordă atenție sporită ocrotirii mâinilor, întrucât statisticile confirmă că în peste 98% din cazurile de accidente - minore și dramatice deopotrivă – suferă mâinile, degetele fiind expuse în proporție de 40%, fie vorba despre întâmplări casnice, petrecute la locul de muncă sau în timpul liber. Iar în raport cu aceste accidente ale mâinilor, 92% dintre accidente pot fi evitate prin măsuri minime de protecție.

Importanța protejării mâinilor

Protejați-vă mâinile, ele fiind cel mai de preț echipament de lucru!