HELP DESK 365°

Hârtia aruncată poate genera amenzi usturătoare

… dacă nu se îndeplinesc o serie de reguli. Nu este vorba de cocoloașa de hârtie aruncată accidental sau voit pe stradă (din păcate), ci de colectarea selectivă a deșeurilor: menajer, hârtie, sticlă, plastic și metal precum și de gestionarea acestora în vederea reciclării.

Știați că:

- în România cantitatea de deşeuri generată pe cap de locuitor este de 365 kg/an?

- aproximativ 30% din cantitatea totală de deşeuri municipale şi asimilabile este reprezentată de deşeurile de ambalaje, rezultând aproximativ 1.971 mil. kg/an?

- pentru diferenţa dintre fiecare kilogram de ambalaje puse pe piaţă şi fiecare kilogram de deşeuri de ambalaje nereciclate se plăteşte o taxă către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în valoare de 1,2 lei, ceea ce rezultă aproximativ 2.365 mil. lei?

- România e pe ultimul loc în UE la valorificarea deșeurilor, reciclarea realizându-se sub 5%?

- dificultățile în atingerea țintelor asumate duce România tot mai aproape de infringement, cu costuri de aproximativ 200.000 euro pentru fiecare zi de întârziere, iar aceste costuri vor fi suportate de cetățeni.

Hârtia aruncată poate genera amenzi usturătoare

Conform unei statistici realizate de IPP București (Institutul pentru Politici Publice) doar 8 localități din 90 colectează un procent mai mare de 10% din deșeuri. În fruntea clasamentului se află localitatea Roman din județul Neamț în procent de 74%, urmat de Târgu Mureș cu 34% și Câmpia Turzii (jud. Cluj) cu 19%. Conform aceleiași statistici peste 33% din localități nu reușesc să colecteze selectiv nici 1% din deșeurile adunate.  

România riscă penalități din cauza managementului necorespunzător al deșeurilor și nerespectării targetului stabilit de UE. Cota de reciclare impusă de UE României pe cele patru fracții: hârtie, sticlă, plastic și metal este de 55% până în 2020.

De aceea, legea deșeurilor s-a modificat în acest an prin OUG nr. 38 si OUG nr. 39 din 2016, colectarea selectivă devenind obligatorie pentru toată lumea: persoane fizice/gospodării și agenți economici. Iar amenzile sunt usturătoare, de la 100-300 de lei pentru persoane fizice până la 40.000 lei la agenți economici, și chiar închisoare în unele cazuri. 

Iată câteva obligații importante pentru agenții economici:

- sunteți obligat să numiți un responsabil cu managementul deșeurilor, instruit în acest sens (în caz contrar, amendă 15.000-30.000 de lei);

- sunteți obligat să clasificați deșeurile pe care le produceți, indiferent de cantitatea lor, conform categoriilor legale din nomenclatorul de deșeuri (amendă 15.000-30.000 de lei)

 

Pentru o colectare selectivă corespunzătoare este nevoie de infrastructură adecvată, pungi și tomberoane însemnate pentru fiecare categorie de deșeu. Ne puteți contacta în vederea achiziționării acestor produse, punem la dispoziția clienților o gamă diversificată de recipienți destinate diferitelor spații, în funcție de cantitatea și clasificarea deșeurilor produse.