HELP DESK 365°

Curățarea sistemului de ventilație: evitarea tragediilor

Explozia de la începutul lunii noiembrie de la fabrica de pâine Vel Pitar din Braşov, în urma căreia o persoană a murit și alți cinci au ajuns la spital în stare gravă s-ar fi produs din cauza nerespectării concentraţiei pulberilor de făină emanate în spaţiu închis, potrivit primelor cercetări la faţa locului -  informează agenția de presă Mediafax.

Curățarea sistemului de ventilație: evitarea tragediilor

„Se pare că explozia s-a produs din cauza pulberilor emanate de la făina care era în proces de producţie, corelate cu ventilaţia care nu a fost dimensionată la capacităţile specifice calităţii de făină prelucrată”, a declarat primarul municipiului Braşov, George Scripcaru. Cauzele producerii exploziei sunt în curs de investigare, o echipă de specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează cauzele exploziei.

“Ca și organizație care suntem în permanentă legătură cu sisteme de ventilație, înțelegem foarte bine fondul pe care a avut loc incidentul de la Brașov”, ne-a declarat inginerul clujean Alin Borșoș, specialist în Facility Management, care ne-a explicat cum se poate produce o astfel de catastrofă, și ma ales, cum pot fi ele evitate.

Este absolut necesară asigurarea unui minim de mentenanță a sistemelor de ventilație, adică curățarea interioară a acestor tubulaturi.

Ce se întâmplă cu un sistem de ventilație care nu este curățat periodic?

În general într-o clădire avem sistem de ventilație cu două funcții de bază, introducerea de aer și extracția aerului. În cazul tubulaturilor de introducere avem un grad mai mic de colmatare, deoarece se folosesc filtre pe echipamentele de ventilație.

Curățarea sistemului de ventilație: evitarea tragediilor

Problema este la tubulaturile cu rol de extracție, fie din încăperi, fie din procese de producție cum se pare că a fost și cazul fabricii din Brașov. În acest caz prin intermediul tubulaturilor este extras din procesul de producție un amestec de aer cu diferite pulberi (în acest caz pulberi de făină), care se depun pe pereții interiori ai tubului. Cantitatea acestor depuneri este în permanentă creștere, iar odată cu cantitatea crește și riscul de incendiu sau explozie la cea mai mica sursă de foc (scânteie sau flacără).

”La noi în țară s-au mai întâlnit cazuri când o zona de foodcourt a fost incendiată din cauza unor hote îmbâcsite cu uleiuri care au luat foc” – a mai adăugat specialistul.

Pe toți cei care se află într-o astfel de situație îi așteptăm cu plăcere PREVENTIV pentru consultanță și servicii de curățare robotizată a acestor sisteme, pentru că “Mai bine previi decât să combați!”. Mai multe informații găsiți pe pagina noastră VENTLINE.

Pentru consultanță ne puteți contacta prin email sau telefonic: +40 722 262 741