HELP DESK 365°

Curățarea și dezinfecția robotizată a ventilațiilor - Studiu de caz august 2014

Sistemele de ventilații reprezintă o parte invizibilă a vieții noastre - le pornim, le oprim, le setăm din când în când, dar starea lor, în mod special a părților interioare, ne intră rar în gânduri când aparent totul este în regulă. Tocmai de aceea există riscul de a neglija curățarea și mentenanța lor, ceea ce poate avea conseciințe grave.

Studiu de caz - Curățare și dezinfecție tubulatură

Un client din domeniul imobiliar ne-a contactat cu următoarea provocare: nu doar să curățam ci și să dezinfectăm sistemul de ventilații pe două etaje, serviciu solicitat de chiriașul celor două etaje, o firmă de IT care își are birourile acolo.

Curățarea tubulaturii necesită expertiză și echipament. Multe soluții presupun demontarea tubulaturii, ceea ce înseamnă foarte mult timp în care activitatea din încăpere este afectată, altele nu permit monitorizarea precisă a rezultatelor.

Pentru a evita aceste costuri și dezavantaje, Medline a folosit o tehnologie robotizată de ultimă generație Echipamentul nostru include un robot de inspecție, un robot de curățare și echipamente semiautomate.

1. Inspecția

Curățarea și dezinfecția robotizată a ventilațiilor - Studiu de caz august 2014

Prima zi, vineri, după terminarea programului de lucru am început inspecția tubulaturii, cu robotul de inspecție dotat cu cameră video. Robotul poate fi introdus ușor în sistem, și transmite imagini în timp real. În acest fel am constatat ce fel de depuneri se găsesc în tub, și am identificat metodele potrivite de curățare. De asemenea, înregistrările au ajuns la client, oferind justificare pentru necesitatea lucrărilor.

Curățarea și dezinfecția robotizată a ventilațiilor - Studiu de caz august 2014

2. Curățarea și dezinfecția

Sâmbătă și duminică a venit curățarea și dezinfecția propriuzisă, un etaj pe zi, făcută de robotul de curățare. Acest robot are dimensiuni mai mari decât robotul de inspecție, și este dotat cu perii rotative pe diverse axe astfel încât să se poate acționa pe întreaga suprafață interioară a tubului.  Dezinfecția s-a făcut prin pulverizarea de substanța dezinfectantă în interiorul tubulaturii cu ajutorul robotului care avea atașat un sistem de injecție. Acest sistem constă în rezervor, compresor de aer și duză de pulverizare.Și acest robot este dotat cu o cameră video care poate filma atat în partea frontală cat și în cea din spate.

Curățarea și dezinfecția robotizată a ventilațiilor - Studiu de caz august 2014

În locurile greu accesibile de robotul de curățare s-a folosit echipamentul semiautomat, format din perii rotative acționate de un motor electric, și ghidate manual prin tubulatură.

Curățarea și dezinfecția robotizată a ventilațiilor - Studiu de caz august 2014

3. Extragerea depunerilor

Depunerile curățate au fost apoi extrase cu ajutorul unui ventilator și decantate într-un filtru, ce nu le-a permis să ajungă în aerul din încăpere.

4. Inspecție justificativă

După curățare, s-a performat încă o inspecție justificativă.

Avantajele acestei soluției folosite sunt multiple: nu necesită demontarea tubulaturii, se poate separa tubulatura pe tronsoane astfel încât să nu afecteze desfășurarea activității în alte încăperi în afara celei în care se execută lucrarea, timpul de execuție este redus, rezultatul poate fi monitorizat, și permite și dezinfecția tubulaturii.

De că curățam tubulaturile?

În interiorul tubulaturilor pot apărea depuneri de praf, amestecate cu diverși germeni patogeni cum ar fi: microorganisme, ciuperci, bacterii etc. Datorită curentului de aer care trece prin tubulaturi, depunerile foarte fine pot să ajungă în aerul din încăperile deservite de tubulaturile sistemului de ventilație. Odată ajunse în aer aceste depuneri, care pot conține microorganisme și ciuperci sunt inhalate prin respirare de persoanele care își desfășoară activitatea în biroururile respective, cauzând diverse boli.

Curățarea și dezinfecția robotizată a ventilațiilor - Studiu de caz august 2014

De asemenea, nu sunt puține cazurile când depunerile se aprind, cauzând incendii, în mod special în domeniile industrial și HORECA.

Avantajele curățării și a mentenanței periodice

Primul, cel mai important avantaj este acela de a avea în încăperi un aer curat, care duce la o creștere a productivității datorită condițiilor de lucru optime în care angajații își desfășoara activatea. Evitând contaminarea aerului și inclusiv a angajaților vom reduce perioadele în care aceștia lipsesc de la activitatea zilnică din cauza concediilor medicale sau a disconfortului de moment create de dureri de cap sau alte situații. Un studiu făcut de Minessota Department of Health arată că praful din aer cauzează o reducere de 2-6% în diverse tipuri de activități intelectuale (aritmetică, logică, memorie etc.).

Al doilea avantaj tine de exploaterea si intretinea echipamentelor de climatizare care vor necesita reparații mai rare datorită lucrărilor preventive de întreținere și curățarea sistemelor de ventilații.

Nu neglijați sistemul de ventilații! Contactați-ne cu încredere cu orice întrebare legată de serviciile prezentate.