HELP DESK 365°

Cum să cureți un tren în 7 minute

Trenurile shinkansen din Japonia, supranumite și "trenurile glonț", atingând viteza de 320 km/h pe unele linii, sunt unele dintre cele mai rapide forme de transport în comun din lumea întreagă. Fiind vorba de investiții de mare valoare, fiecare minut în care trenul stă în gară înseamnă costuri mari pentru companiile feroviare japoneze. De aceea trenurile opresc doar pentru 12 minute la sfârșitul unei călătorii - din care 5 sunt rezervate pentru călători, astfel rămân doar 7 minute pentru curățarea completă a trenului.

 Cum să cureți un tren în 7 minute

Fiecare persoană din echipa de curățenie este responsabilă pentru un vagon cu 100 de locuri, în care trebuie făcut curățenie perfectă în timpul alocat - ceea ce este o provocare și mai mare dacă luam în considerare faptul că pasagerii stau mai multe ore în tren, consumând mâncare, citind ziare etc.

Ritualul de curățenie este supranumit și "Teatrul Shinkansen de 7 minute". Vârsta medie a angajaților este de 52 de ani.

Contrastul dintre serviciile de curățare a trenurilor din România și Japonia este evident, și ridică numeroase întrebări. Care este sursa diferențelor de eficiență și calitate în munca românească și cea japoneză - atitudinea managementului, standardele publicului consumator sau alți factori culturali și economici? Vom ajunge vreodată la acest nivel? Dacă da, când? Dacă nu, de ce nu? Dorim de fapt să ajungem la acest nivel? Care este combinația optimă între munca eficientă și sănătatea angajaților? Putem trage concluziile corecte și utile din exemplele celorlalți doar prin o analiză atentă și profundă a realităților lumii.