HELP DESK 365°

40 de elevi, 40 de biciclete și o aventură de 2500 km în Balcani

Elevii liceului János Zsigmond din Cluj-Napoca vor porni duminică dimineața pe drumul lor către Tekirdag (Rodostó) și Istanbul, Turcia în cadrul celei de a zecea ediții a Expediției de Ciclism "Bicatúra". Din cei 2500 de kilometri 850 vor fi parcurși pe biciclete, expediția totalizând 16 zile.

Tekirdag (Rodostó) a fost locul de exil a principelui transilvan Rákóczi Ferenc II. și curtea lui, dar și unde Ibrahim Mutteferika, clujeanul convertit la Islam și înființătorul tipografiei turcești, a petrecut o parte a vieții lui. Alegerea Turciei ca și destinație nu a fost bazată numai pe legăturile istorice, ci și pe frumusețile Mării Marmara.

 

Expediția de Ciclism "Bicatúra" însă este mai mult decât un mod inedit de a petrece vacanța de vară. Tinerii dezvoltă cunoștinte aprofundate de geografie, istorie, sociologie și literatură dar și capacități practice ca și folosirea hărților, gătitul, repararea bicicletelor și multe altele. În afară de cunoștințe și capacități, expediția are un puternic efect formator asupra personalității elevilor, observat de a lungul celor nouă expediții anterioare. Echipa de muncă dezvoltă toleranța, atenția față de ceilalți și sensul responsabilității, iar greutățile întâmpinate ajută la cunoașterea de sine, aflarea limitelor personale și antrenarea perseverenței. Sensul civic și constința ecologică este antrenată de adunarea deșeurilor în locurile de înnoptare. Participanții expedițiilor anterioare relatează că, întradevăr, se întorc ca persoane schimbate în parcursul a doar câteva zile.

Medline este mândru a fi sponsorul principal al acestui eveniment considerat un brand autentic clujean, și mulțumeste sprijinul acordat de parteneri în realizarea Expediției de Ciclism "Bicatúra".