HELP DESK 365°

2015: cu cinci griji mai puțin în mentenanța eficientă a clădirilor

La întreținerea imobilelor mari apar mereu provocări noi, iar grijile cu care se confruntă administratorul clădirii se înmulțesc parcă pe zi ce trece. După o analiză amănunțită, profesioniștii segmentului atrag atenția asupra a 5 aspecte care reduc numărul grijilor.

Eficientizarea întreținerii imobilelor nu se rezumă însă la reducerea semnificativă a costurilor, ci pune în valoare nevoile schimbătoare ale clienților, acestea servind ca un barometru al afacerii.

2015: cu cinci griji mai puțini în mentenanța eficientă a clădirilor

Iată cinci dintre cele mai recente probleme cu care se confruntă responsabilii în facility management (FM), fie că este vorba de o clădire de birouri, un institut medical, hală industrială sau centru de recreere.  Lista tendințelor mondiale în FM a fost actualizată la mijlocul anului 2015 de revista CleanLink.

1. Apa. Devine tot mai acută grija față de conservarea apei potabile și utilizarea ei eficientă. Trendul din acest an este reducerea consumului de apă pe termen lung, nu doar pe timp de secetă.

2. Curățenie verde. Tot mai multe organizații și companii mediu-conștiente caută soluții pentru metode de curățenie biodegradabile, mediuprotectoare. De exemplu, se conturează un interes crescut față de curățenia efectuată cu apă reutilizată, fără chimicale.

3. Starea de spirit a angajaților. Era o vreme când angajații din sectorul de curățenie nici nu visau că vor deveni pioni importanți în întreținerea unei clădiri. Astăzi însă se accentuează respectul față de ei, întrucât sunt persoanele cheie care mențin ambientul sănătos și plăcut pentru întregul colectiv din clădirea respectivă, precum și imaginea către exterior. Este un prim semn că meseria de lucrător în curățenie este apreciată, ceea ce deja reduce simțitor fluctuația personalului din sector, aducând beneficii și clientului, și angajatorului.

4. Eficientizarea achizițiilor. Companiile mari cheltuie milioane de dolari anual pentru diverse produse de curățenie. Or, apelând la o singură companie de facility management se poate reduce numărul furnizorilor cu până la 70%, implicit și al costurilor.

5. Caiete de sarcini - reînnoite. Mulți proprietari de clădiri și-au dat deja seama că vechile caiete de sarcini – utilizate zeci de ani - nu mai corespund nevoilor moderne de întreținere a clădirilor, noile trenduri se focusează pe analiza interdisciplinară în cazul mentenanței imobilelor – această abordare fiind mult mai eficientă și mai ieftină.